Banden SUV - 4x4

Hoe kies je het juiste profiel?

Ten eerste moet u SUV's niet verwarren met 4x4's. Niet alle SUV's hebben vierwielaandrijving en zijn niet, zoals 4x4's, ontworpen voor off-road gebruik. SUV staat voor Sport Utility Vehicle en is een categorie van verbeterde voertuigen. In principe is een SUV ontworpen om vooral op de weg te worden gebruikt, terwijl een echte 4x4 veelzijdiger is. Dit verschil in gebruik komt ook tot uiting in het bandenaanbod op de markt.
Om de meest geschikte band te kiezen, zullen we ons concentreren op de verhouding weg/weg waarvoor de band is ontworpen. Dit zijn de meest voorkomende categorieën:

Het 100% wegprofiel: Dit wordt aanbevolen als u hoofdzakelijk op de weg rijdt. Dit bandenontwerp zorgt echter niet voor voldoende tractie aan de zijkant van de weg of wanneer de grip bijzonder precair is.
Het 60% on/40% off road profiel: Dit is het zogenaamde AT (All Terrain) profiel. De meeste merken hebben het in hun assortiment. Het is de ideale keuze als u zowel op de weg als off-road rijdt.
Het 30% on/70% off-road profiel: Zogenaamde "MUD-profielen" hebben een groot profiel en worden sterk aanbevolen als u vaak in moeilijke omstandigheden komt, zoals modderige of rotsachtige ondergrond. Zij garanderen een uitstekende tractie en zijn zeer goed bestand tegen schokken. Wij raden u aan dit profiel te kiezen in aanvulling op een andere set wielen met een 100% off-road profiel.
Het 100% off-road profiel is ontworpen voor extreme omstandigheden of ruw terrein. Dit profiel kan ook op de weg worden gebruikt, maar met een aanzienlijk lagere snelheid.


Wat is de M+S markering?

De M+S markering is een acroniem voor Mud+Snow, wat aangeeft dat uw band speciaal is ontworpen om goed te presteren in moeilijke gripomstandigheden zoals die op besneeuwde of modderige oppervlakken.

Krijgen alle SUV/4X4-banden het M+S-label?

Niet alle banden die voor SUV's en 4x4's zijn ontworpen, zijn bedoeld voor off-roadgebruik. Met het toenemende aantal SUV's op de weg is het noodzakelijk geworden banden te ontwerpen voor verhoogde voertuigen, maar dan voor gebruik op de weg. Op deze manier spreken we nu van een verhouding tussen weg- en off-roadgebruik. Een off-roadband zal uiteraard compatibel zijn met deze norm. Hoe meer we echter overschakelen op zomerbanden, die hoofdzakelijk bestemd zijn voor gebruik op de weg, hoe waarschijnlijker het wordt dat zij niet voor deze aanduiding in aanmerking komen. Daarom hebben ze, zoals uitgelegd in de sectie over winterbanden, altijd de M+S-markering op de zijwanden.

Waarom moet ik mijn bandenspanning aanpassen aan het terrein?

Bij off-road rijden is de bandenspanning van het grootste belang! Het moet aangepast zijn aan het terrein waarop de 4x4 wordt gebruikt. Rijden op harde ondergrond, zoals asfalt, vereist bijvoorbeeld een hoge bandenspanning. Rijden op zachte, heuvelachtige, broze of gladde ondergrond vereist echter een lagere bandenspanning. Maar waarom, zult u vragen?
In het algemeen geldt dat een band met een lage spanning zich beter aanpast aan de obstakels op de grond. Omdat het contactoppervlak maximaal is, krijgt u extra grip, zodat u obstakels kunt oversteken die voorheen onbegaanbaar waren. Maar let op, als u uw banden te vol laat lopen, neemt het risico op lekrijden of beschadiging toe. Dus ga er voor met mate.

 

Profiteer nu bij aankoop van nieuwe banden van onze gratis bandenverzekering en krijg één jaar pechverhelping. Meer uitleg vindt u hier.

Maak nu een afspraak online

Afspraak maken voor een bandenwissel of nieuwe banden? Klik op onderstaande link en vermijd lange wachttijden.

Maak een afspraak!

Onze merken: