Personenwagenbanden

De keuze van een band is geen kwestie van toeval! Er moet rekening worden gehouden met een aantal parameters.

Hoe ken ik de maat van de banden die op mijn voertuig gemonteerd zijn?

De bandenmaat wordt opgelegd door de autofabrikant en moet wettelijk gerespecteerd worden bij het vervangen van de band (zie homologatieformulier). Op basis van technische gegevens zorgt hij voor maximale stabiliteit en grip van het voertuig.
Idealiter zou elk voertuig met vier identieke banden moeten worden uitgerust; voor 4x4-voertuigen (met vierwielaandrijving) is het uiterst belangrijk dat alle vier de banden dezelfde slijtage vertonen.

Het is echter mogelijk voor- en achteraan verschillende banden te monteren, op voorwaarde dat op elke as identieke banden worden gemonteerd (een wettelijke verplichting), om voor de hand liggende redenen van grip en veiligheid.

Een band heeft vijf hoofdkenmerken: breedte, zijwandhoogte, velgdiameter, gewichtscapaciteit en snelheidsweerstand. Het kan gebeuren dat wij om technische redenen een band moeten leveren met een aanzienlijk lagere snelheidscategorie, maar dit geldt alleen binnen het wettelijke kader voor de montage van zogenaamde "winterbanden".

Alle informatie over de aanbevolen bandenmaat is te vinden op het certificaat van overeenstemming van uw voertuig, alsook op een sticker die in de tankklep of in de deuropening van de bestuurder is aangebracht.

Wat betekenen deze getallen?

Hier is een voorbeeld van de afmetingen: 205/55R16 91H.
205 = de breedte van de band in millimeters.
55 = de hoogte van de zijwand, overeenkomend met 55% van de breedte van de band.
16 = de velgmaat in inches
91 = de belastingsindex per band. Deze index wordt altijd in numerieke vorm uitgedrukt (zie de tabel in kilo's).
H = de snelheidsindex, altijd uitgedrukt in een letter (zie tabel; H, bijvoorbeeld, = maximumsnelheid van 210 Km/H).

Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Ons hele team staat tot uw beschikking om u te helpen!

Kunnen we de bandenmaat veranderen?

Hoewel de bandenmaat door de autofabrikanten wordt opgelegd, bieden zij meestal velgen met een grotere diameter als optie aan. Aangezien de totale diameter van het wiel gelijk moet blijven ongeacht de velgmaat (tolerantie van 2%) opdat de snelheidsmeter de correcte snelheid toont, betekent dit dat er verschillende goedgekeurde bandenmaten voor uw voertuig zijn. Naarmate de velg groter wordt, neemt de hoogte van de zijwand af om dezelfde totale buitendiameter te behouden.

Als algemene regel geldt dat het vergroten van de velgmaat resulteert in een stijver wiel. Dit zal noodzakelijkerwijs ten koste gaan van het comfort, maar zal een veel betere wegligging opleveren. Zoals u ziet, is er voor elk wat wils! Het is aan u om het beste compromis te vinden tussen comfort en wegligging.

Hoe kies je de juiste band voor het weer?

De seizoenen en de daarmee samenhangende weersomstandigheden, alsmede de kilometerstand van uw voertuig, zijn essentiële factoren bij de keuze van een band. In België kan het weer van seizoen tot seizoen enorm verschillen en banden moeten goed presteren in de regen, sneeuw en bij mooi weer. Er zijn verschillende soorten banden op de markt om aan deze specifieke voorwaarden te voldoen. Wij zijn er om u te adviseren over het meest geschikte type band voor het gebruik van uw voertuig.

Welke band is geschikt voor mijn gebruik?

Hoe gebruikt u uw voertuig? Waar rijdt u en hoe vaak?

Rijden in de stad benadrukt het belang van de remafstand en het brandstofverbruik. Veelvuldig stoppen en starten veroorzaakt snellere bandenslijtage. Een "economy"-band zal voldoen omdat hij in deze omstandigheden duurzamer is.

Het rijden op de snelweg vereist een meer "comfort" band, die voorrang geeft aan de remweg en een optimaal brandstofverbruik.

Sportief rijden gaat gepaard met een behoefte aan prestaties en vereist meer grip, dus zullen wij uw keuze richten op een "sport"-band die aangepast is aan hogere snelheden en met de kortst mogelijke remweg.

 

Profiteer nu bij aankoop van nieuwe banden van onze gratis bandenverzekering en krijg één jaar pechverhelping. Meer uitleg vindt u hier.

Onze merken:

Handige links