Winterbanden

Steeds meer mensen gaan over tot de aankoop van winterbanden. Naast de wetgeving van de ons omringende landen , vormt de veiligheid van winterbanden het belangrijkste motief om winterbanden aan te schaffen.

Bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius gaan winterbanden beter presteren dan zomerbanden. Het synthetische rubber van de zomerbanden zal bij deze temperatuur verharden en een effect resorteren op de prestaties van de band. Het hard en onelastisch worden van de zomerband zorgt voor een slechter contact met het wegdek en een hogere slijtage.  Het natuurlijk rubber van de winterband daarentegen blijft soepel hetgeen resulteert in een betere grip en een comfortabelere band. Met name bij het rijden (en remmen) in de sneeuw is de winterband superieur. Om de zaken even in perspectief te zetten; op een besneeuwd weg is de gemiddelde remweg (zonder reactietijd) van een (gemiddelde) auto uitgerust met winterbanden vanaf 50 km/h gemiddeld 30 meter en voor een auto uitgerust met zomerbanden 65 meter. Op sneeuw met zomerbanden is de gemiddelde remweg op lage snelheid dus al meer dan twee keer zo lang als met winterbanden.  Voor tractie en wegligging (zijdelingse grip) in de sneeuw met winterbanden geldt hetzelfde; superieur ten opzichte van zomerbanden.

Wat zijn nu de grote verschillen met zomerbanden. Deze drie verschillen zorgen er samen voor dat een winterband langer grip houdt op vochtige, koude, beijzelde en/of besneeuwde wegen. Een belangrijk verschil is de samenstelling van het rubber van winterbanden. Winterbanden worden namelijk gemaakt met een veel zachter compound. Door zachter, natuurlijk rubber zullen deze banden minder uitharden door de kou. Hierdoor kan het loopvlak van de band langer zichzelf aanpassen aan de oneffenheden van het asfalt. De synthetische rubbersamenstelling van zomerbanden is beter bestand tegen warmte ontwikkeling.  Daarom raden wij als bandenspecialist u aan  om winterbanden  te vervangen in de lente. Rijden met winterbanden in de zomermaanden zal leiden tot een hoger verbruik en tot langere remafstanden in vergelijking met zomerbanden.

Ook het profiel van winterbanden is anders dan dat van zomerbanden. Het loopvlak van winterbanden is veel dieper en fijner ingesneden dan dat van zomerbanden. Hierdoor kan de winterband zichzelf beter aanpassen aan een oneven ondergrond maar tegelijk ook zich beter “afzetten” op sneeuw en ijzel. Gezien het belang van een winterbandenprofiel, wordt aangeraden om een minium profieldiepte van 4 mm aan te houden.

Een derde verschil in vergelijking met zomerbanden, schuilt in de opbouw van de wang van de band. Winterbanden hebben namelijk een zachtere wang dan zomerbanden. Dit zorgt ervoor dat gewichtsverschuivingen en de bijhorende fysieke krachten geleidelijker van het voertuig op het loopvlak van de band worden overgebracht.

Winterbanden hebben dus nut vanaf 7° Celsius (of kouder) maar vooral in de sneeuw zien we een groot verschil. Waar zomerbanden niet omhoog komen rijden op een weg met soms zelfs maar een paar millimeter verse sneeuw, komen automobilisten met winterbanden vaak zo zonder enig probleem omhoog. Vraag vrijblijvend een offerte aan via dit formulier.

Profiteer nu bij aankoop van nieuwe banden van onze gratis bandenverzekering en krijg één jaar pechverhelping. Meer uitleg vindt u hier.

Tips & Tricks

Onze merken:

Handige links