Je bent helemaal klaar om te vertrekken naar je werk of om die ene belangrijke afspraak te halen, maar dan wil je auto niet meer starten. Het verdict: een platte batterij. Iedere autobestuurder krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Sommige onderdelen van je wagen vragen nu eenmaal veel energie en zorgen ervoor dat je accu langzaam leegloopt. Wat zijn de oorzaken van een platte batterij en hoe kan je het voorkomen?
Hoe werkt een autobatterij precies?
Een accu of autobatterij is een cruciaal onderdeel van je wagen. De meeste batterijen hebben een spanning van 12 volt en bevinden zich onder de kap, vlak naast de motor. De belangrijkste taak van je autobatterij is ervoor zorgen dat je motor kan ronddraaien tijdens het opstarten. Daarnaast moet een accu ook energie voorzien voor alle onderdelen in je wagen die gebruik maken van elektronica. De autobatterij is dus een soort bak waarin stroom wordt opgeslagen om die op een later moment terug vrij te geven. De alternator van je wagen is verantwoordelijk voor het opladen van je batterij. Wanneer je gaat rijden, treedt de alternator in werking en laadt de batterij op. Let op, je alternator kan pas werken wanneer de motor aanstaat. Bij stilstand kan je accu dus niet opladen.
Om probleemloos te kunnen starten, heeft de motor een batterij nodig die voor meer dan 75% opgeladen is.
Helaas gaat een autobatterij niet eeuwig mee. Een kwalitatieve batterij heeft een levensduur van ongeveer vijf jaar, maar soms moet je accu ook eerder worden vervangen. Verschillende factoren hebben invloed op de levensduur van je accu, zoals externe temperaturen en je rijgedrag. Maak je elke dag een rit van 20 à 30 minuten naar je werk? Dan is de kans groot dat je batterij het langer uithoudt. Als je slechts sporadisch de wagen neemt om een kort ritje naar de bakker te maken, zal de levensduur van je batterij verlagen. Doordat je vaak je wagen start, maar niet lang genoeg rijdt, krijgt je batterij de kans niet om zich op te laden. Die korte ritjes kunnen dus ook zorgen voor een platte batterij. Toch blijft verstrooidheid de meeste voorkomende oorzaak van een leeg accu. Misschien vergat je ooit eens de koplampen uit te schakelen of bleef de radio een tijdje aan zonder dat de motor draaide? Dan kon je waarschijnlijk de volgende dag je wagen niet meer starten.
Met deze tips heb je nooit nog een platte batterij
1) Start de wagen enkel indien nodig
Ga niet onnodig je wagen starten als je niet van plan bent om meteen erna te vertrekken. Wanneer je de baan op gaat, zorg dan dat je minstens 10 minuten gaat rijden zodat je batterij terug kan opladen.
2) Beschut je wagen tegen wind
Je autobatterij is gevoelig aan extreme temperaturen. Bij lage temperaturen gaat een batterij stollen en zal er meer energie nodig zijn om je wagen te starten.
3) Kies voor een schaduwrijke omgeving
Batterijproblemen komen niet enkel voor in de winter, ook in de zomer kan je batterij het zwaar te verduren krijgen. Bij een hoge temperatuurstijging moet je batterij harder werken en kan die zelfs oververhit raken. Parkeer daarom je wagen in een schaduwrijke omgeving en voorkom dat de temperatuur onder de motorkap stijgt.
4) Schakel alle niet noodzakelijke verbruikers tijdelijk uit
Zet steeds alle energieverbruikers uit wanneer je de auto verlaat, want die zorgen ervoor dat je accu langzaam leegloopt. Denk maar aan lampen, radio of airco. Wie zijn autolampen of binnenverlichting laat aanstaan, zal de volgende dag een platte batterij aantreffen.
Is je batterij door een moment van verstrooidheid toch leeggelopen? Gebruik dan zeker geen startkabels, want die kunnen schade aanrichten aan het interne elektrische circuit. Schakel de hulp in van een deskundige want als je zelf schade aan je autobatterij berokkent, ben je niet verzekerd. Een specifiek onderhoud voor je autobatterij bestaat niet, maar de staat van je batterij wordt wel altijd gecontroleerd tijdens je groot of klein onderhoud. Maak nu nog een afspraak in je BestDrive garage en kom nooit meer voor onaangename verrassingen te staan.
Laat bij BestDrive je startbatterij maar ook je laadsysteem controleren: zo voorkom je dat je nieuwe batterij niet vroegtijdig defect geraakt.
Let op: bij moderne auto’s met veel elektronica: ga dan zeker niet zelf je accu vervangen. Als de spanning van de wagen af is geweest, loop je kans dat de sleutel niet meer wordt herkend en dat het motormanagement in de war is. Ook moet deze nieuwe accu, in het motormanagement geprogrammeerd worden.