Auto-onderhoud: Waarom is het belangrijk?

Auto-onderhoud: Waarom is het belangrijk?

Misschien stel je het onderhoud van je wagen liever wat uit, maar toch is het belangrijk om je auto tijdig te laten controleren. Een goed en regelmatig onderhoud is niet alleen noodzakelijk om pech te vermijden, maar zorgt er ook voor dat je veilig de baan op kan. Hoe weet je wanneer het tijd is voor een onderhoud en wat is nu het verschil tussen een klein en groot onderhoud?

Waarom moet je auto op onderhoud?

Misschien stel je je auto-onderhoud uit om te besparen of vind je er gewoon geen tijd voor. Toch breng je beter je auto tijdig binnen voor een onderhoud. Tijdens het onderhoud worden de belangrijkste onderdelen van je wagen nagekeken waardoor je autopech kan vermijden en veiliger kan rijden. De onderdelen en vloeistoffen die bij onderhoud vervangen worden, kosten beduidend minder dan de reparatie die het gevolg is van het uitstellen van onderhoud.

Wist je trouwens dat ook je bandenspanning een invloed heeft op het verbruik van je wagen? Controleer dus zeker zelf regelmatig je bandenspanning! Tot slot loop je dankzij een auto-onderhoud minder risico op grote kosten. Neem nu bijvoorbeeld je remmen. Die zijn ontworpen zodat vooral je remblokken afslijten wanneer je remt, maar dan moet je ze wel op tijd vervangen. Zo niet, slijten ze verder af tot je uiteindelijk ook de remschijf beschadigt en die is een stuk duurder om te vervangen dan je remblokken.

Wanneer is het beste moment voor een onderhoud?

We raden je in het algemeen aan om één keer per jaar een onderhoud te laten uitvoeren. Zeker als je weinig rijdt en geen grote afstanden aflegt. Rij je wel vaak, dan kijk je best naar het aantal kilometers in het onderhoudsboekje.

De onderhoudsintervallen zijn de afgelopen jaren steeds langer geworden. Vroeger was doorsmeren en olie verversen elke 5000 km noodzakelijk. Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 km of langer geen uitzondering meer. Dat maakt het des te belangrijker ze volgens het onderhoudsschema uit te voeren.


Doorgaans is het na zo’n 15.000 km tijd voor een klein onderhoud, na 30.000 km heeft je auto nood aan een groot onderhoud.

Berg het onderhoudsdossier steeds op in het handschoenkastje en geef het af aan je garagist bij elk onderhoud. Zo ben je op de hoogte wanneer je laatste onderhoud plaats vond, wat de kilometerstand was en welke ingrepen werden uitgevoerd. Afhankelijk van het type en de leeftijd van je wagen, kan je auto ook zelf aangeven wanneer het tijd is voor de volgende beurt. Bij Bestdrive kunnen we steeds in de fabrikantgegevens of voertuiggegevens vaststellen welk onderhoud uw wagen nodig heeft. Ook digitale onderhoudsboekjes kunnen we zonder problemen verder aanvullen.

Wat is het verschil tussen een klein en groot onderhoud
Je hoorde je garagist vast al eens praten over een groot of klein onderhoud. Maar wat is het verschil tussen die twee en weet jij welke onderdelen van je wagen vervangen worden?

Klein onderhoud

Bij een klein onderhoud zal je garagist de motorolie verversen en de oliefilter vervangen. Dat is nodig omdat olie de motor beschermt én ervoor zorgt dat je auto-onderdelen sneller afkoelen. Olie neemt ook vuil weg dat in de motor rondzweeft. De oliefilter filtert dat vuil er zoveel mogelijk uit en bepaalt hoelang je de olie kan gebruiken. Maar tijdens een klein onderhoud worden bij Bestdrive ook alle andere onderdelen gecontroleerd: de vloeistoffen, remmen, koplampen, ruitenwissers, uitlaat, banden, schokdempers, de staat van de batterij, etc. Als die onderdelen hun werking verliezen, is het niet meer verantwoord om de weg op te gaan.

Groot onderhoud

Wanneer het tijd is voor een groot onderhoud, zal je garagist ook alles controleren en vervangen zoals hij zou doen bij een klein onderhoud. Het verschil met een klein onderhoud is dat ook andere onderdelen aan vervanging toe zijn. Zo zullen de luchtfilter, pollenfilter en remvloeistof vervangen worden. Een verstopte luchtfilter zorgt o.a. voor een grotere uitstoot en minder motorvermogen. De remvloeistof moet op zijn beurt vervangen worden om je remmen betrouwbaar te houden. Bij benzinewagens zal je garagist ook de bougies vervangen

Heeft uw wagen binnenkort een (klein of groot) onderhoud nodig? Maak een afspraak bij uw BestDrive garage! Voer je onderhoudsbeurt bij ons uit en geniet nog steeds van uw fabrieksgarantie dankzij de Europese wet Monti. Sinds 1 juni 2013 is deze Europese wet van kracht waardoor uw fabrieksgarantie behouden blijft bij een onderhoud via een universele garage.

Handige links