Het belang van de juiste bandenspanning

Het belang van de juiste bandenspanning

Een juiste bandenspanning is van cruciaal belang voor uw veiligheid. Een te lage of te hoge spanning kan negatieve gevolgen hebben voor de prestaties van uw banden. Bijgevolg raden wij u aan om minstens één keer per maand uw bandenspanning te controleren. Vertrekt u op reis? Kom gerust even langs en wij zorgen voor een optimale bandenspanning.

Waarom is de bandenspanning belangrijk?

Bandenspanning is de druk die in de banden van een voertuig aanwezig is. De aanbevolen spanning staat steeds vermeld in de handleiding van het voertuig, maar bevindt zich tevens in het bezineklepje of in de deurlijst aan de bestuurderszijde. Indien de bandenspanning te laag is, zal uw verbruik significant stijgen en de bandenslijtage toenemen. Een te hoge bandenspanning zorgt voor een verminderd rijcomfort. Gemiddeld bedraagt de bandendruk ongeveer 2,5bar.

Wanneer bandenspanning meten?

Bij het meten van de bandenspanning moeten enkele punten in rekening genomen worden. Zo dient de band koud te zijn wanneer u de bandenspanning opmeet.
Een verhoogde bandenspanning tijdens het rijden is volkomen normaal en mag niet gecorrigeerd worden.
Bovendien dient de bandenspanning van banden op dezelfde as moet altijd identiek zijn. De  bandenspanning kan wel verschilen tussen voor- en achteras, naargelang de instructies van fabrikant.
De ventieldopjes moeten stevig vastgeschroefd zijn zodat het ventiel beschermd is tegen stof en vuil. Zo kunnen lekken voorkomen worden. Defecte ventieldopjes dienen onmiddellijk vervangen te worden.

Stikstof

Het pompen met stikstof ken zijn oorsprong in Brazilie. Als gevolg van de hoge vochtigheidsgraad in de lucht verkregen de met lucht opgeblazen banden een onstabiele bandenspanning. Gewone lucht bevat trouwens reeds voor 78% stikstof, 21% zuurstof en 1% zeldzaam gas (helium, argon,…)

Voordelen stikstok

Maar wat zijn nu de concrete voordelen van stikstof? Stikstof is een neutraal gas, dat geen invloed heeft op het rubber, waarvan het de veroudering vertraagt. Bovendien is het een inert, inactief gas, dat minder gevoelig is aan temperatuurvariaties. Hierdoor verkrijg je een stabielere bandendruk, wat een positief effect heeft op het kilometerrendement en op de rolweerstand. Dit betekent uiteraard niet dat de druk niet in functie van de last of de snelheid hoeft aangepast te worden. De moleculen van stikstof zijn veel groter dan degene van zuurstof. Vandaar dat er minder kans is op drukverlies door de poreusheid van de band. Dat betekent opnieuw niet dat men de bandendruk niet meer hoeft te controleren, maar de controles kunnen minder frequent gebeuren. Een laatste, niet te onderschatten voordeel: De stikstof is een brandblusser in tegenstelling tot zuurstof dat een brandversneller is. De zuurstof wakkert het vuur aan, de stikstof blust het uit.

Voordelen voor u als klant

Als de bandendruk aan de gebruiksomstandigheden is aangepast, verzekert dit een meer constant gedrag, want de band is minder gevoelig aan temperatuurvariaties. Ten opzichte van een band met een te lage spanning is de wrijving lager, waardoor de band 25% tot 35% langer meegaat. Doordat de bandendruk stabieler blijft, verhoogt het kilometerrendement. Stikstof houdt de band 4 keer zo lang op de juiste spanning en verminderd het brandstofgebruik juist met 3 tot 5%. Bovendien vereisen de banden minder controle omdat het verlies door poreusheid veel minder voorkomt. Evenwel betekent dit geenszins dat de band druk kan verliezen bijvoorbeeld via het ventiel.

Handige links