Om steeds controle te hebben over je auto, zijn je autobanden cruciaal. Goed onderhouden banden gaan langer mee, maar net zoals andere onderdelen van je wagen, zullen ook je autobanden slijten. Door de wrijving van het rubber met het wegdek, slijten je banden zodra je de weg op gaat. Toch zijn er een aantal zaken waar je op kan letten om de levensduur van je banden te verlengen.
1) Wissel op tijd tussen zomer- en winterbanden
Wist je dat winterbanden sneller slijten dan zomerbanden? Dat komt omdat ze gemaakt zijn van een zachtere soort rubber. Toch kan je niet het hele jaar door met zomerbanden rijden, want op besneeuwde wegen heb je minder grip. En in de zomer rijden met winterbanden is ook geen goed idee, want dat zorgt voor een langere remafstand. Door op tijd te wisselen tussen zomer- en winterbanden zorg je niet alleen voor een veiligere rijervaring, maar ook je banden slijten minder snel. Natuurlijk is het ook een optie om te kiezen voor 4 seizoenenbanden, waarmee je wel het hele jaar door kan rijden. Het nadeel van deze banden is dat ze minder goed presteren in winterse omstandigheden in vergelijking met winterbanden. Bij warme temperaturen presteren 4 seizoenenbanden dan weer minder goed in vergelijking met zomerbanden.
Wanneer je nu precies nieuwe banden nodig hebt, hangt af van het type band, je rijstijl en het soort wegdek waarop je rijdt. Gemiddeld kan je met je autobanden tussen de 30.000 en 100.000 km afleggen. Zodra je langer dan 5 jaar met je banden rijdt, laat je ze ook best controleren door je BestDrive garagist. Rijd jij met een elektrische wagen? Hou er dan rekening mee dat je banden sneller slijten.
2) Zorg voor een optimale bandenspanning
We blijven erop hameren, de juiste bandenspanning speelt een belangrijke rol in je veiligheid en die van andere weggebruikers. Veel bestuurders vergeten dat regelmatig, maar toch is het belangrijk om maandelijks je bandenspanning te controleren. Zonder de juiste bandenspanning heb je minder grip op de baan en ga je sneller slippen of schuiven, zeker in bochten. Een te hoge of te lage spanning kan zelfs een klapband veroorzaken.
Wist je trouwens dat de juiste bandenspanning ook andere voordelen met zich meebrengt? Zo zal je minder brandstof verbruiken en zullen je banden minder snel slijten. Bovendien is je bandenspanning meten helemaal niet moeilijk. Je kan dat eenvoudig doen aan een luchtpomp in een tankstation, maar let op: je auto moet koud zijn. Dat betekent dat je bij voorkeur maximaal 3 kilometer op een matige snelheid gereden hebt of dat je minstens 2u niet gereden hebt. Wanneer je net gereden hebt en je banden warm zijn, zal de bandenspanning hoger liggen dan in koude toestand. De juiste bandenspanning voor jouw banden vind je terug in het instructieboekje van je auto. Het kan ook aan de binnenkant van de tankdop staan of op een sticker in de deur van de bestuurder of in het handschoenkastje. De bandenspanning wordt uitgedrukt in bar en varieert bij personenwagens gemiddeld tussen 1,8 tot 3,2 bar.
3) Controleer regelmatig de staat van je banden
Zelfs de best presterende autobanden zullen op een bepaald moment slijten. Daarom is het belangrijk om regelmatig de staat van je banden te controleren en dat kan je eenvoudig zelf doen. Bij zomerbanden moet je je banden vervangen wanneer deze minder dan 3mm profieldiepte hebben. Winterbanden zijn aan vervanging toe bij een profieldiepte van minder dan 4mm. Die waarde ligt bij winterbanden hoger omdat je extra grip nodig hebt in de wintermaanden. Er bestaan speciale profielmeters om de staat van je banden te controleren, maar ook met een muntstuk kan je de profieldiepte nagaan. Bij zomerbanden plaats je een muntstuk van €1 tussen de groeven van je band. Blijft de gouden rand zichtbaar, dan zijn je banden aan vervanging toe. Bij winterbanden en allseasonbanden kan je hetzelfde trucje toepassen, maar dan met een muntstuk van €2. Als de zilveren rand zichtbaar is, is het tijd om je banden te vervangen bij je BestDrive garage. Ook als je merkt dat de ene band meer versleten is dan de andere, neem je best contact met ons op voor een wieluitlijning.
4) Vergeet de wieluitlijning niet
Door je wielen te laten uitlijnen, zorg je ervoor dat je wielen loodrecht staan op de weg en evenwijdig aan elkaar. Het is belangrijk om je wieluitlijning te laten uitvoeren wanneer je nieuwe banden koopt en de levensduur zo hoog mogelijk wilt houden. Een foutieve uitlijning kan zorgen voor een vroegtijdige en ongelijke slijtage. Daarnaast trekt je wagen meer naar links of naar rechts wanneer je rechtdoor rijdt. Door die extra spanning verbruik je ook nog eens meer brandstof. Voel jij je wagen soms tegentrekken, dan heb je nood aan een professionele uitlijning.
5) Extra trucjes voor een langere levensduur
Het is eigenlijk zeer eenvoudig. Door snel te rijden, verslijten je banden meer. Hoe sneller je rijdt, hoe meer wrijving er ontstaat. Ga dus niet onnodig hard optrekken. Probeer ook om je banden niet te overbelasten en rekening te houden met hoeveel kg je banden kunnen dragen. Je kan het draagvermogen of de loadindex steeds terugvinden op je banden. De loadindex is een getal tussen 71 en 120 en is gekoppeld aan een bepaald gewicht. Aan de hand van een loadindex-tabel kan je het maximale draagvermogen van je banden berekenen.
Geloof het of niet, maar je banden kunnen ook slijten door stil te staan. De kwaliteit van het rubber kan bij stilstand achteruitgaan en scheuren. Dat komt vaak voor bij aanhangwagens of caravans omdat die vaak stilstaan.
Met deze tips kan je het proces van slijtage vertragen, maar eens je banden aan vervanging toe zijn, ben je bij ons aan het juiste adres.
Lees zeker ook onze blog over abnormale bandenslijtage!