Kan u de originele bandenmaat veranderen ?

Kan u de originele bandenmaat veranderen ?

De autofabricanten bieden vaak de mogelijkheidheid tot het plaatsen van grotere velgen. De diameter van het voorwiel dient evenwel hetzelfde te blijven, ongeacht de grootte van de velg om de  weergave van de snelheidsmeter niet te beïnvloeden. Dit impliceert dat uw voertuig met verschillende bandenmaten op uw voertuig uitgerust kan worden. Indien de grootte van de velg  toeneemt,  zal de hoogte dienen af te nemen om tot dezelfde totale diameter te komen.

In het algemeen zal het plaatsen van grotere velg leiden tot een stijvere wiel. Dit betekent noodzakelijkerwijs minder comfort, maar een veel betere weghandling. Een compromis tussen comfort en behandeling dient gevonden te worden. Als bandenspecialist beschikken wij over de expertise om u hierin bij te staan.

Ben je op zoek naar de juiste of een vervangende bandenmaat? Op de zijkant van iedere autoband staat volop informatie over het merk, model, de maat, het draagvermogen, de snelheidsindex, DOT code en meer. Bij het verwisselen van de banden is het belangrijk wordt in de regel aangehouden dat het aantal inch van de nieuwe band gelijk is en blijft als het aantal inches van de oude autoband.  Echter soms moet of wil je een andere bandenmaat kiezen en zelf de bandenmaat berekenen bijvoorbeeld als de betreffende bandenmaat niet (meer) verkrijgbaar is, als je de voorkeur geeft aan een bredere/smallere band of als je een andere afmeting velgen hebt gekocht.

Voor het vinden en/of herberekenen van een bandenmaat zijn de vermeldingen over de  breedte, hoogte en diameter van belang van de banden die nu onder je auto zijn gemonteerd het uitgangspunt dan wel de bandenmaat die door de fabrikant van de auto  is aangegeven (vermeld in het onderhoudsboekje, of in de deur of het dashboardkastje). Bij het overstappen naar een andere bandenmaat is het van belang dat de wielomtrek van de nieuwe bandenmaat binnen tolerantiegrenzen blijft, o.a. omdat de nieuwe band simpel gezegd anders niet past, de snelheidsafwijking te hoog wordt, of je ABS of EPS niet meer goed gaat werken.

Formule om de bandenmaat zelf te berekenen
De formule om de wielomtrek te berekenen is (inch band x 25,4 + (breedte band x hoogte band) / 50)) x pi.  De som voor de bandenmaat 235/65R17 is in dit geval: (17 x 25,4 + (235 x 65)/ 50) x 3,14 =
17 x 25,4 = 431,8 + (235 x 65) / 50 = 305,5 x 3,14 = 2.315,12 millimeter
De tolerantiegrens die veiligheidshalve wordt gehanteerd is een maximale afwijking van 2%, met andere woorden als je voor de maat 235/65R17 een nieuwe bandenmaat wilt hebben dan moet dit een bandenmaat zijn waarbij de wielomtrek tussen de 2.269,7 en 2.361,4 millimeter ligt (= 2.315,12 mm x 0.98 (-2%) of 2.315,12 x 1.02

Tools voor het vinden van vervangende bandenmaten
Het zelf berekenen van een vervangende maat vraagt wat rekenwerk, maar bovendien moet je dan ook nog een paar mogelijk vervangende maten in je hoofd hebben om die vervolgens te kunnen berekenen. Gelukkig bestaan er wat tools om je te helpen.

Handige links


COVID-19 Maatregelen

Beste klant, In deze tijden van gezondheidscrisis staat in eerste instantie de gezondheid van alle mensen centraal. Al onze med…
Lees meer

Handige links