Koppeling vervangen

Als je gas geeft, maar nauwelijks kan versnellen is de koppeling van je auto wellicht aan vervanging toe.

Wat doet een koppeling?

Een koppeling maakt de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak. De koppeling maakt het schakelen mogelijk. De koppeling bestaat uit een aantal onderdelen: de koppelingsplaat, een drukgroep en een druklager. De koppeling zorgt ervoor dat een aantal platen tegen elkaar of tegen het vliegwiel aangedrukt worden. Als je de koppeling volledig indrukt, verbreek de koppeling het contact tussen de motor en de wielen. Daardoor kan de auto stilstaan met draaiende motor, kan u geleidelijk vertrekken en kan er van versnelling worden gewisseld worden.

Wat is de levensduur van de koppeling?

De levensduur van de koppeling hangt af van het merk en de rijstijl de chauffeur. Er is geen vaste termijn of aantal kilometers die de vervanging aangeeft. Vaak is de koppeling sneller aan vervanging toe bij intensief gebruik, snel rijden, file & veel ritjes in stadsverkeer.

Hoe herken ik dat de koppeling van mijn wagen vervangen moet worden?

  • U kan nauwelijks versnellen of de motor draait hoge toerentallen
  • U moet uw koppelingspedaal verder laten komen dan u normaal gewoon bent 
  • Uw koppelingspedaal trilt of u hoort krakende geluiden bij het schakelen, gas geven of wegrijden

Wat kost de vervanging van een koppeling?

Iedere wagen is uniek, daarom maakt BestDrive telkens een offerte op maat voor het vervangen van uw koppeling. De prijzen verschillen per auto en merk. Het hangt er ook vanaf of de koppelingsplaat of koppelingskabel ook vervangen moeten worden. We bezorgen u telkens een all-in prijs, zonder verrassingen op het einde van de herstelling of het onderhoud. Vraag uw offte hier aan of bel BestDrive in uw buurt. 

Hoe werkt het?

Het hart van de koppeling is de koppelingsplaat, een ronde schijf, met aan weerszijden enigszins flexibel voeringmateriaal. De koppelingsplaat is verbonden met de versnellingsbak en ligt opgesloten tussen het vliegwiel en de drukgroep aan de motor. In het midden van de drukgroep zitten de drukvingers, die werken als kleine hefbomen. Met het koppelingspedaal druk je het druklager tegen deze veren. Door de hefboomwerking trekt de drukgroep iets terug en komt de koppelingsplaat nét helemaal vrij, waardoor de aandrijving verbroken wordt. Als je de koppelingspedaal loslaat, schuift het mechnisme weer in elkaar en de auto rijdt.

Waarom slijt de koppeling?

De koppelingsplaat moet het verschil in draaisnelheid tussen motor en transmissie opvangen. De koppeling kan daardoor slippen. Dit betekent dat de koppeling slijt. Hoe lang de koppeling meegaat, hangt af van het gebruik van de auto. Rijden in de stad zorgt voor veel slijtage omdat er vaker geschakeld moet worden. De drukgroep en het druklager slijten eveneens. Een versleten koppeling slipt oncontroleerbaar en maakt dat schakelen moeizaam gaat.

Topkwaliteit van Bosch

Bij Bestdrive werken we graag met Bosch onderdelen. Bosch zit in elke wagen: als een van de grootste toe-leveranciers van de automerken, zitten er ook in uw auto ongetwijfeld Bosch onderdelen. Lees hier alles over onze samenwerking met Bosch.

Een afspraak maken of een offerte aanvragen? Contacteer BestDrive in uw buurt! Onze teams van experten staan klaar om u te helpen.